19_banner.jpg

Vrijwilligers gevraagd voor het digitaliseren van Kadasterkaarten en persoonsgegevens

Heel veel mensen doen onderzoek naar het verleden, hun familiestamboom, het verleden van hun woning of stad en hun bewoners, archeologie, notarisaktes, oude foto’s enz. Helaas gaat hiervan veel verloren. Zes jaar geleden werd in Zuid-Limburg een ambitieus project gestart, het “AEZEL-projek” (Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigenaren en Leefgemeenschappen), met als doel deze versnipperde erfgoed informatie in Limburg te digitaliseren, centraal op te slaan en voor een breed publiek toegankelijk te maken via het internet. Nadere informatie over het project is te vinden op de website www.aezelprojek.nl

Door oude en nieuwe kaarten ‘interactief’ te maken en te koppelen aan bewoners, archiefstukken en andere beschikbare informatie, wordt geschiedschrijving naar een ander niveau getild. Men kan bijvoorbeeld op een gebouw klikken en direct bewoners, foto’s, notarisaktes of genealogische gegevens zien! Hiermee kan men ook websites of tentoonstellingen maken.

De basis van het project zijn de kadasterkaarten van 1842 en de daaraan gekoppelde bewoners. Deze kaarten worden gedigitaliseerd door ze helemaal over te tekenen. De bijhorende bewoners worden overgetikt in Excel. Deze gegevens gaan in een database waardoor de kaarten interactief worden. Hier werken veel vrijwilligers in Limburg aan mee. Ze verrichten invoerwerk, maken scans, beschrijven foto's, tekenen, doen ICT of puzzelen met genealogische gegevens.

De Stichting Heemkunde Hegelsom wil ook graag de oude gegevens van ons dorp  veiligstellen en wil dus graag meedoen aan het AEZEL-projek. Hiervoor is behoefte aan vrijwilligers. Nagenoeg alle werkzaamheden vereisen geen uitgebreide voorkennis. Wel is enige computerkennis vereist. Man of vrouw, huisvrouw of gepensioneerde, jong of oud, ieder die zich geroepen voelt is van harte welkom om een bijdrage te leveren. De werkzaamheden kunnen ook thuis worden gedaan. Na een korte instructie kunnen de werkzaamheden zelfstandig en in uw eigen tempo worden uitgevoerd. Dus een mooie tijdsbesteding!

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u ook een bijdrage aan het project leveren, neem dan contact op met Nelly Dekker-Geurts, telefoon 077-3988602 of Graad Tillemans, telefoon 077-3982616. Voor nadere informatie kunt u ook bij hen terecht.
Ook is het mogelijk een e-mailbericht te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.   waarna met u contact opgenomen zal worden.